Η Χαρισμάθεια είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, διοικείται από επταμελές Συμβούλιο και καθοδηγείται από Επιστημονική Ομάδα που απαρτίζεται από συνεργάτες της, εντός και εκτός του Οργανισμού. Τα κύρια έσοδα της Χαρισμάθειας προκύπτουν από τις δράσεις της, τις συνδρομές των μελών και φίλων και αξιοποιούνται για την ανάπτυξη του ερευνητικού της έργου.
Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου είναι ο ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Χαρισμάθεια και Σύμβουλος Διαφοροποιημένης Εκπαίδευσης. Έχει στήσει τα πρώτα προγράμματα για Χαρισματικά παιδιά στην Ελλάδα, τα master classes, στα οποία εφαρμόζεται Διαφοροποιημένη Διδασκαλία, και τα διαχειρίζεται από το 2012. Έχει σχεδιάσει και διοργανώνει τον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό Φαντασίας και Γρίφων Λογικής, Out of the Box Challenge, για την ανάδειξη των Δεξιοτήτων των μαθητών, από το 2018 μέχρι και σήμερα. Είναι διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης, Έλκυδα, όπως είναι επικεφαλής της Συγγραφικής Ομάδας της Χαρισμάθειας για τα βιβλία Διαφοροποιημένης Εκπαίδευσης που σχεδιάζει, εφαρμόζει και αξιολογεί. Έχει επιμορφώσει περισσότερους από 1.200 εκπαιδευτικούς, έχει σχεδιάσει περισσότερα από 500 διαφοροποιημένα πλάνα μαθήματος όπως, με την ομάδα του, έχει αναδιαρθρώσει πλήρως το πρόγραμμα σε 4 σχολεία ώστε οι στόχοι του Αναλυτικού Προγράμματος να επιτυγχάνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαφοροποιημένης Εκπαίδευσης. Είναι υποψήφιος για Εκπαιδευτικός της Χρονιάς από τον Διεθνή Οργανισμό Earth Prize (2024), ήταν φιναλίστ του Reimagine Education στο Λονδίνο, 2020, ήταν επίσημος προσκεκλημένος του πρώτου Global Change Leaders στη Λυόν, 2019, όπως έχει διακριθεί στα Educational Awards και στο πρόγραμμα Impact της Ashoka.
Ο Αλέξανδρος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ και υπότροφος υποψήφιος Διδάκτορας Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚEΦΕ «Δημόκριτος» στο εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας. Ήταν αντιπρόεδρος της ελληνικής Mensa (2011-2014), μέλος της International Mensa Gifted Youth Committee (2012-2016) και Leadership Ambassador (2014-2015). Είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Learning Out of the Box, η οποία έχει διακριθεί στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας EGG, όπου είναι resident, έχει βραβευθεί από το Hellenic Initiative, έχει πάρει πρώτο βραβείο στα Business Angel Awards, πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας της Μονάδας Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διάκριση στο Ennovation και ήταν φιναλίστ του MIT Entrepreneurs Forum. Ως μέντορας του Ιnternational Prince’s Trust, κάνει mentoring σε δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις όπως διοργανώνει το TEDxKids από το 2019. Έχει δεκάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, κάνει συμβουλευτική γονέων και coaching σε νέους και παιδιά.
Η Κατερίνα Κατωπόδη είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελειόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Γνωσιακές Επιστήμες και στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία. Εργάζεται ως δασκάλα στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί εκτενώς με την παραγωγή διαφοροποιημένου εκπαιδευτικού υλικού για τις δράσεις της Χαρισμάθειας. Έχει, ακόμα, υπάρξει μέλος του Εργαστηρίου Γλώσσας και Μάθησης (Ε.Κ.Π.Α.) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Alberta, σε έρευνες σχετικές με την αναγνωστική ευχέρεια.
Η Ράνια Τουτουντζάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας (BA, Deree College). Έχει επιμόρφωση σχετικά με τη διδακτική της Αγγλικής ως ξένη γλώσσα, τη διδασκαλία Αγγλικών σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,και τη διαφοροποιημένη διδασκαλία. Ασχολείται με μαθήματα σε παιδιά και ενήλικες και τη μετάφραση. Συμμετέχει εθελοντικά στην ομάδα της Χαρισμάθειας από το Σεπτέμβριο του 2017.
Η Αγγελική Αρκουμάνη είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος παιδαγωγικής επάρκειας για τις Οικονομικές Επιστήμες. Κίνητρο για την ενασχόλησή της στις δράσεις της Χαρισμάθειας ήταν οι καινοτόμες προσεγγίσεις και εφαρμογές στη διδασκαλία και η εστίαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από τα προγράμματα. Συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του οργανισμού από το 2017, κυρίως στην οργανωτική επιτροπή των δράσεων και ως μέντορας σε ομάδες υλοποίησης Project.
Η Αντωνία Δαπόντη έχει σπουδάσει στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διδακτική Μαθημάτων με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών, παίρνοντας την πρώτη θέση με υποτροφία. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (2009 – 2018) και είναι η Υπεύθυνη του Διεθνούς Προγράμματος Σπουδών (International Baccalaureate – IB-PYP) στο International School of Piraeus (ISP). Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και παρουσιάσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Έχει λάβει μέρος σε ποικίλα σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και στη συγγραφική ομάδα της Χαρισμάθειας από το 2018. Συνέβαλε τόσο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή όσο και στην αξιολόγηση του καινοτόμου προγράμματος Διαφοροποιημένης Εκπαίδευσης που εφαρμόστηκε στα σχολεία. Στα ενδιαφέροντά της είναι η λογοτεχνία, το θέατρο, η συγγραφή και τα ταξίδια.
Η Σοφία Κωνσταντοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων» από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Συνεχίζει τις σπουδές της στο αντικείμενο «Ψυχοθεραπεία: Θεωρητικά Πλαίσια, Κλινικές Εφαρμογές και Συγκριτικές Προσεγγίσεις» στην ίδια σχολή και ολοκληρώνει την εξειδίκευσή της στην Ψυχολογική Αξιολόγηση στο ΑΚΜΑ. Εργάζεται σε ιδιωτικό σχολείο της Αττικής ως σχολική ψυχολόγος και παράλληλα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της διδάσκει σε κολλέγιο. Θεωρώντας απαραίτητη τη δια βίου μάθηση, ενημερώνεται αδιάκοπα για τις εξελίξεις της επιστήμης και παρακολουθεί συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια. Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Το ενδιαφέρον της για τη διαχείριση των συναισθηματικών αναγκών των χαρισματικών παιδιών, την ανίχνευση των ικανοτήτων τους και τη συμβουλευτική υποστήριξη των γονέων τους την οδήγησε στην ομάδα της Χαρισμάθειας.
Η Έλλη Παππά είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ειδική Αγωγή: Λογοθεραπεία και Συμβουλευτική και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Είναι δασκάλα σε δημόσιο σχολείο, έχει εργαστεί ως δασκάλα στην ιδιωτική εκπαίδευση για 11 χρόνια ενώ έχει διατελέσει διευθύντρια σε ιδιωτικό σχολείο για 8 χρόνια. Διδάσκει στα Master Classes της Χαρισμάθειας, είναι μέλος της Επιτροπής Θεμάτων του μαθητικού διαγωνισμού Out Of The Box Challenge και, από το 2018, είναι στη Συγγραφική Ομάδα της Χαρισμάθειας. Είναι η πρώτη εκπαιδευτικός που εφάρμοσε στην τάξη της ολοκληρωμένο το πρόγραμμα που σχεδίασε η Χαρισμάθεια και συμβάλλει τόσο στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού υλικό που παράγεται. Παράλληλα, καθοδηγεί εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή του προγράμματος όπως ασχολείται και με τη συμβουλευτική γονέων
Ο πιο εύκολος τρόπος να στηρίξεις τη Χαρισμάθεια είναι να μιλήσεις στους άλλους για αυτήν εάν πιστεύεις ότι χρειάζεται. Έτσι θα είσαι πρέσβης της Χαρισμάθειας. Μπορείς ακόμα να γίνεις εθελοντής και να την στηρίξεις αφιερώνοντας κάποιες ώρες εργασίας το μήνα. Τέλος, μπορείς να γίνεις φίλος της Χαρισμάθειας δωρίζοντας όποιο ποσό θες εσύ!
Η Χαρισμάθεια είναι σωματείο και ως σωματείο είναι εξ ορισμού μη κερδοσκοπικός Οργανισμός. Η Χαρισμάθεια δεν είναι ΜΚΟ και δεν επιδοτείται από το κράτος. Τα κύρια έσοδα της Χαρισμάθειας προκύπτουν από τις δράσεις της, τις συνδρομές των μελών και φίλων και αξιοποιούνται για την ανάπτυξη του ερευνητικού της έργου. Καμία από τις διοικητικές ή συμβουλευτικές θέσεις της Χαρισμάθειας δεν είναι έμμισθες.
Η νομική της μορφή τής επιτρέπει να δέχεται δωρεές και επιχορηγήσεις από άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα. Είτε φορείς, είτε μεμονωμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να δωρίσουν ποσά, όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι αυτά. Η Χαρισμάθεια δεν είναι ΜΚΟ και δεν επιδοτείται από το κράτος.
Η Χαρισμάθεια έχει σχεδιάσει ένα «έξυπνο» μοντέλο επικοινωνίας το οποίο δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα γραπτά μηνύματα (email). Αυτός είναι και ο λόγος που δυσκολεύεστε να βρείτε τηλέφωνο επικοινωνίας. Έτσι όμως, μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι, να αξιοποιούμε βέλτιστα τον χρόνο μας, ελαχιστοποιώντας τα λειτουργικά μας κόστη. Μπορείτε να μας στείλετε ένα email, ό,τι ώρα και να είναι, και θα σας απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 48 ώρες! Εάν δε σας έχουμε απαντήσει σημαίνει ότι το email σας δεν έχει φτάσει σε εμάς. Ξαναπροσπαθήστε! Εάν χρειάζεται πιο άμεση επικοινωνία, μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook.
Οι ώρες εξυπηρέτησης για ραντεβού, πληροφορίες και συμβουλευτική είναι Δευτέρα με Παρασκευή 9.00 με 21.00. Έτσι, μπορείτε να εξυπηρετηθείτε είτε είναι πρωινό είτε είναι απογευματινό το ωράριο της δουλειάς σας. Για να μας βρείτε όμως, θα πρέπει πρώτα να κλείσετε ραντεβού!
Η έδρα της Χαρισμάθειας είναι στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, κάνει δράσεις, μεμονωμένες ή σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Μπορείτε να γραφτείτε στη λίστα ενημερώσεών μας και θα μαθαίνετε πρώτοι για τα νέα μας!